Waterstof tanken doe je bij OG - OrangeGas

Waterstof tanken doe je bij OG

Waterstof is feitelijk geen brandstof maar een energiedrager. De auto’s tanken waterstof, die in het voertuig door een zogeheten brandstofcel wordt omgezet in elektrische energie. Het enige afvalproduct is water. OG exploiteert tankstations met groene waterstof voor personenauto’s (700 Bar) en grote voertuigen (350 Bar). 

Voordelen Waterstof

CO2 vrij

Waterstof van OG is met hernieuwbare energie gemaakt en is dus echt schoon!

Hoge actieradius

De gemiddelde actieradius is 500 tot 650 km. 

Snel tanken

Tanken is gemakkelijk en snel. Een volle tank heb je in 5 minuten.

Brandstof van de toekomst

Waterstof is volop in ontwikkeling. De komende jaren wordt veel geïnvesteerd. 

WATERSTOF

Waterstof is het lichtste, meest voorkomende en eenvoudigste element in het universum. Het symbool van waterstof is H, afkomstig van het Latijnse woord Hydrogenium. Waterstof is een kleurloze, reukloze, smaakloze en niet-giftige stof. Waterstof is de meest veelzijdige energiedrager.

VOLLEDIG CO2 VRIJ

Tank-to-wheel stoot een waterstofauto niets uit. Well-to-wheel is dit afhankelijk van afkomst van waterstof. Grijs waterstof wordt veel uit aardgas gemaakt. Groene waterstof uit wind- en zonne-energie.

Waterstof van OG dat met hernieuwbare energie is gemaakt, is volledig CO2-vrij. Waterstof is daarnaast eenvoudig op te slaan en te transporteren. Hiermee worden hernieuwbare energiebronnen dus optimaal benut. Ook is waterstof letterlijk overal en dat maakt het ook nog eens een opwindende bron van energie

INFRASTRUCTUUR EN TANKPAS

In Nederland zijn momenteel vijf stations en OG is momenteel actief met tien projecten. De infrastructuur van waterstoftankstations verschilt enorm per land. Zo zijn er in Duitsland al rond de 100 waterstoftankstations en in België nog maar twee tankstations. Klik hier voor een overzicht van alle tankstations in het buitenland. 

Bij OG kun je met de reguliere passen tanken: pinpas, tankpas en eventueel een creditcard. De OG tankpas bieden wij je gratis aan. Bij andere aanbieders dien je soms een aparte tag of eigen tankkaart aan te vragen. Dit kan je navragen bij de desbetreffende exploitant. Voor het tanken in Duitsland is er wel een universele pas, namelijk de H2 live tankpas.

RIJDEN OP WATERSTOF IS VEILIG

Tankstations moeten aan strenge voorschriften voldoen. Waterstof is van zichzelf niet explosief. Zelfs als waterstof uit de tank zou ontsnappen, is het risico op brand of een explosie gering, niet hoger dan bijvoorbeeld bij benzine of LPG. Hoe kan ik waterstof tanken? Het tanken van waterstof verschilt niet veel van het tanken van andere brandstoffen. Het lijkt het meest op het tanken van Bio-CNG/CNG.

VOOR WIE IS RIJDEN OP WATERSTOF GESCHIKT?

Op dit moment wordt het meest op waterstof gereden door leaserijders, openbaar vervoer en taxibedrijven. Dit komt mede omdat er in aanbesteding van de overheid schone voertuigen steeds vaker een vereiste zijn. Ook leasen is mogelijk, een klein aantal aanbieders van leaseauto's bieden inmiddels een waterstof auto af-fabriek aan.

WATERSTOF AUTO'S

Een waterstof auto is een elektrische auto die waterstof gebruikt als energiebron. In een brandstofcel wordt de waterstof met zuurstof in water omgezet. De elektriciteit die hiermee geproduceerd wordt, drijft zet de motor aan. Waterstof auto's stoten geen CO2 uit, dat betekent dat het volledig CO2- vrij is. Het enige wat een waterstof uitstoot is waterdamp en lucht. Door op waterstof te rijden wordt de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd, vooral in steden. 

BESCHIKBARE AUTO'S

Af-fabriek zijn er op dit moment twee auto’s beschikbaar: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. De actieradius van een waterstofauto is ongeveer tussen de 500 en 650 kilometer. Voor bussen en vrachtwagens is dit vaak maatwerk, waardoor het afhankelijk is van de grootte van de waterstoftank die er is ingebouwd.

Tweedehands zijn er ook al waterstofauto’s beschikbaar. Kijk hiervoor op de website van smartgreencars.nl.

VOERTUIG OM LATEN BOUWEN

Het is mogelijk om een bestaand voertuig om te laten bouwen naar waterstof. Dit wordt al gedaan voor bussen en vrachtwagens. Zo wordt er bijvoorbeeld in een elektrische bus een waterstof range extender geplaatst waardoor je meer kilometers elektrisch kan rijden. Bij vrachtwagens worden ook dieselchassis omgebouwd naar waterstof. Er zijn ook bedrijven die bestelbussen en personenauto’s ombouwen naar waterstof.

Ja, ik wil op Waterstof rijden, adviseer mij!

Laat je gegevens achter en we bellen je voor een vrijblijvend advies.

Uw naam*
Bedrijfsnaam
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Bericht*
TEST MODE